Bron: FM.nl
MKB worstelt met tijdig betalen
Het betalen van facturen binnen de afgesproken termijn blijft een uitdaging voor Nederlandse bedrijven, met name voor het midden- en kleinbedrijf. Uit recent onderzoek blijkt dat slechts de helft van de bedrijven erin slaagt om vrijwel al hun facturen op tijd te voldoen.
- Nederlandse bedrijven betalen facturen nog steeds niet op tijd, vooral mkb worstelt ermee, volgens nieuw onderzoek.
- 1-op-5 middelgrote bedrijven betaalt meer dan de helft van facturen te laat.
- Grootbedrijven tonen weinig verbetering in betaalgedrag; middelgrote bedrijven tonen kleine vooruitgang.
Vooral het MKB kampt met problemen bij tijdige betalingen. Statistieken laten zien dat één op de vijf middelgrote bedrijven het merendeel van hun facturen te laat betaalt, waarbij meer dan de helft van de betalingen buiten de afgesproken termijn valt. In vergelijking presteren grote bedrijven beter, met slechts één op de tien die dit betalingspatroon vertoont.
Oorzaken van vertraagde betalingen
Het onderzoek wijst verschillende oorzaken aan voor het niet op tijd betalen van facturen. Respondenten geven aan dat het interne goedkeuringsproces vaak te lang duurt, waardoor het onhaalbaar wordt om de factuur binnen de termijn te voldoen. Hoewel sommige facturen automatisch worden goedgekeurd door matching, zijn handmatige goedkeuringen nog steeds gangbaar. Bovendien zorgen fouten op facturen en onjuiste verzending ervoor dat correcties nodig zijn. Opmerkelijk is dat bij ongeveer 15% van de bedrijven een bewuste keuze wordt gemaakt om facturen te laat te betalen vanwege de cash policy.
Gemiddelde verwerkingstijd
De complexiteit van goedkeuringsprocessen en correcties resulteert in een gemiddelde doorlooptijd van 14 dagen voor inkomende facturen. Dit betekent dat vanaf het moment van ontvangst tot aan de betaling twee weken verstrijken. Bij een aanzienlijk aantal bedrijven, namelijk 16% van de grote bedrijven en 17% van de middelgrote bedrijven, duurt dit proces zelfs meer dan 20 dagen.
In jaarverslagen moeten bedrijven onbetaalde facturen op een passende manier verwerken.
- Onbetaalde facturen: Kosten die zijn gemaakt met de bedoeling een onderneming tot stand te brengen, zijn aftrekbaar. Dit omvat ook kosten die zijn gemaakt voordat de onderneming daadwerkelijk van start ging. Denk bijvoorbeeld aan marktonderzoek en ingewonnen adviezen. Deze kosten kunnen worden opgenomen in de jaarverslagen en fiscale aangiften.
- Belastingdienst: De Belastingdienst hanteert specifieke regels voor het omgaan met kosten en afschrijvingen. Het is belangrijk dat bedrijven nauwkeurige administratie bijhouden van hun uitgaven en de redenen daarachter. Zo kunnen ze de juiste fiscale behandeling toepassen en in aanmerking komen voor aftrekposten en regelingen voor ondernemers.
Efficiënt debiteurenbeheer
Als het om debiteurenbeheer gaat, is het consistent opvolgen natuurlijk van cruciaal belang, zelfs voor facturen die nog maar net over de vervaldatum zijn. We zien nog te vaak dat facturen pas aandacht krijgen als ze al lang over de datum zijn, of dat alleen facturen met hogere bedragen worden opgepakt.
En precies daar komt Notify om de hoek kijken. Onze software biedt een consistente, vriendelijke en geautomatiseerde oplossing voor ál je facturen.