Creditmanagement is zo’n beetje het belangrijkste proces voor veel bedrijven, groot én klein. Waarom is het belangrijk? Nou, het houdt je financiële huis op orde. Als je dit laat versloffen, loop je geheid tegen problemen aan. Denk aan krap bij kas zitten, extra kosten door de lucht vliegen en zelfs klantrelaties in de soep zien lopen. Kort gezegd: geen creditmanagement, geen financiële peace of mind. Dus laten we eens stilstaan bij waarom goed creditmanagement zo belangrijk is en wat er kan gebeuren als je het laat versloffen.
Gevaar 1: een magere cashflow:
Het eerste en meest voor de hand liggende risico van matig creditmanagement is dat je een financiële puinhoop kunt creëren. Als klanten hun rekeningen niet op tijd betalen, kun je zomaar zonder geld komen te zitten. En als dat gebeurt, staan je dagelijkse bedrijfsoperaties op het spel. Van het niet kunnen betalen van leveranciers tot het missen van salarisbetalingen, het kan een flinke kettingreactie van financiële ellende veroorzaken.
Gevaar 2: Kosten de pan uit:
Als je creditmanagement niet op orde hebt, kunnen de kosten behoorlijk de lucht in schieten. Denk maar aan extra personeel om achterstallig werk in te lopen, of aan incassobureaus om onbetaalde rekeningen alsnog binnen te halen. Die extra kosten kunnen flink wat schade aanrichten aan de winst van je bedrijf, en als het echt tegenzit, kun je zelfs in de rode cijfers belanden.
Gevaar 3: Gespannen klantrelaties:
Alsof dat nog niet genoeg is, kan geklungel met creditmanagement ook je klantrelaties behoorlijk onder druk zetten. Constant achter je klanten aan zitten voor betalingen is niet echt bevorderlijk voor een goede band. Dat kan leiden tot irritaties tussen jou en je klanten, wat uiteindelijk je zakelijke relaties kan beschadigen. Het gevolg? Gemiste verkoopkansen en klanten die hun loyaliteit aan jouw bedrijf verliezen. Niet bepaald een happy ending op de lange termijn.
Gevaar 4: Kansen Kwijt:
Maar het wordt nog erger: prutsen met creditmanagement kan betekenen dat je kansen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Als je voortdurend worstelt met cashflowproblemen, kun je niet investeren in nieuwe projecten of groeimogelijkheden. En dat is een serieuze rem op de groei van je bedrijf. Als het echt tegenzit, kan het zelfs het einde van je bedrijf betekenen.
Een goed creditmanagement is het halve werk:
Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Naast al die ellende van slecht creditmanagement, zijn er ook genoeg manieren om het beter te doen. Kijk maar eens naar de quick-wins die je kan doorvoeren om je creditmanagement naar een hoger niveau te tillen:
Heldere afspraken:
Laat klip en klaar weten wanneer je facturen betaald moeten worden. Vertel je klanten precies hoelang ze hebben om te betalen en of er interessante kortingen zijn voor vroege betalingen. En vergeet niet duidelijk te maken wat er gebeurt als ze te laat zijn.
Regelmatige facturatie:
Factureer je klanten op vaste tijdstippen en geef ze een heads-up voordat de betalingstermijn afloopt. Dat verkleint de kans op wanbetalingen.
Goed contact met klanten:
Houd je klantrelaties gezond en sterk. Dat kan helpen om eventuele betalingsproblemen op te lossen en zorgt ervoor dat de centen op tijd binnenkomen.
Technologie in de mix:
Gebruik speciale software voor creditmanagement om het hele proces te automatiseren en te verbeteren. Dat maakt het efficiënter en verkleint de kans op menselijke fouten.
Door deze slimme stappen te volgen, kunnen bedrijven echt hun creditmanagement upgraden en die nare risico’s van slecht creditmanagement minimaliseren.
Even samenvatten:
Dus, het is wel duidelijk dat rommelen met creditmanagement behoorlijke gevolgen kan hebben voor een bedrijf. Daarom moeten we slim zijn en een stevig creditmanagementbeleid opzetten en vasthouden. Dat kan helpen om de geldstroom te verbeteren, de kosten te drukken, de klantrelaties te verstevigen en de groei van het bedrijf een boost te geven. Wie wil dat nou niet?
En, trouwens, het is ook nog slim voor bedrijven om samen te werken met een betrouwbare credit-info-expert zoals Notify. Die kunnen je voorzien van alle ins en outs over krediet en handige hulpmiddelen om al deze risico’s onder controle te krijgen.